Sento

PREVIEW | UPDATE VOLGT

 

ONDERWERP

Studie-opdracht voor een badhuis in het Wilhelminapark te Breda.

OPGAVE

Breda mist een openbaar badhuis. Wil je in Breda gebruik kunnen maken van de faciliteiten van een badhuis met sauna, stoombad en massage, dan dien je lid te zijn van een sportclub. Ontwerp een openbaar badhuis voor de stad Breda.

UITVOERING

Een ontwerp maken voor een openbaar badhuis in het Wilhelminapark te Breda. Zonder lidmaatschap toegankelijk voor iedereen boven de 18, dit maakt het laagdrempelig omdat je geen verplichtingen hebt.

Stedenbouw:
Het Wilhelminapark is gelegen aan de Singel van Breda. Hierdoor is het zowel vanuit het centrum als de rest van de stad en daarbuiten makkelijk bereikbaar, zelfs met de stadsbus.

Architectuur:
Het gebouw is ontworpen met in het achterhoofd de eenvoud en puurheid van japanse architectuur en hoe deze een gebouw in de natuur plaatst.
Het badhuis bestaat uit twee op elkaar gelegde volumes die bereikbaar zijn met een glazen brug. Het bovenste gebouwdeel bestaat uit melkglas en staat net boven het wateroppervlak. Het matglas laat overdag licht naar binnen en ‘s nachts licht naar buiten treden. Het gebouw veranderd dan in een glazen lampion die op het water drijft. Het onderste gebouwdeel, een grote betonnen bak bevind zich onder het wateroppervlak, een soort onderwereld die bestaat uit donkergrijs beton. Het water van de vijver loopt als een waterval langs twee wanden van deze bak naar beneden wat een Zen uitzicht vanuit de badruimte naar buiten geeft. Doordat de badruimten onder waterniveau liggen biedt het privacy tegen inkijk van wandelaars in het park.
In diverse wanden van de badruimte zijn horizontale glazen stroken ingegoten die licht doorlaten, zo ook in de watermuur die bovendien van achteren wordt aangelicht zodat ‘s avonds een bijzonder effect ontstaat. De badruimte is opgedeeld in een helft voor mannen en een voor vrouwen, gescheiden door een matglazen wand waarbij het spanningsveld wordt opgezocht tussen de seksen. De scheiding is hard, duidelijk en recht en biedt een spannend schimmenspel door het matglas. De diverse baden, sauna, stoombad, massage- en rustruimte zijn geclusterd onder het hoofdbad. Samen vormen zij een blokvormige massa waaruit volumes zijn gesneden, een soort catacomben. Het blok ligt tegen het matglas en is gespiegeld naar de zijde van de andere sekse. De meest intieme ruimtes, zoals de sauna liggen in het blok tegen de glaswand. De massage en rustruimte kijken uit op de rustgevende werking van de watermuur.

De badruimte is opgedeeld in een helft voor mannen en een voor vrouwen, gescheiden door een matglazen wand waarbij het spanningsveld wordt opgezocht tussen de seksen.

Programma:
Je betreedt het gebouw over de glazen brug die vanaf de gevel het gebouw penetreert op de scheiding tussen de seksen. De zijwanden van de brug zijn manshoog en van matglas waardoor je alleen schimmen en geluiden ontwaart zowel vanaf de brug als in de badruimte. Boven de brug hangt tevens een glazen wand als een soort zwaard van Damocles die de scheiding tussen man en vrouw aankondigt. Nadat je door het volume van de badruimte de brug afgelopen bent komt je in de lounge/receptie.
Het deel voor de mannen en voor de vrouwen is gescheiden en middels aparte trappen daal je af naar de kleedkamers. Man en vrouw lopen elkaar tegemoet, gescheiden door een glaswand. De kleedkamers zijn opgedeeld in een voor- en na-gedeelte gescheiden door een glaswand waarin zich doorgeef-lockers bevinden. Na het omkleden begeef je je in de badruimte waarbij je als eerste de doucheruimte en het voetenbad tegenkomt. Tegelijkertijd heb je zicht-relaties met de overige ruimtes van de badruimte die zich geleidelijk blootgeeft. Doordat het spel van ruimtelijke relaties zich op verschillende hoogteniveau’s afspeelt ontstaat er een spanningsveld tussen de sekses onderling op het gebied van kijkhoogte. Bij het ontdekken van de badruimte stuit je wederom op een grote matglazen scheidingswand die schimmen blootgeeft van helft van de andere sekse, juist in de meest intieme ruimtes van het baden als de sauna.
In het hart van de badruimte bevind zich een monumentale trap die leidt naar het dak van het volume waarin het zwembad ligt. Het zwembad ligt op hetzelfde niveau als de vijver van het omliggende park. Bovenaan de trap geef je je even bloot voor de buitenwereld wat wederom een spanning oplevert.
Na afloop van de badgang verlaat je de badruimte via de schone kant van de kleedruimte en kun je bijkomen in de lounge voordat je met een wandeling door het park je ontspanningsbeleving afsluit.