lab-R
 

lab-R Waalwijk

Architect Waalwijk

Gaat u bouwen of verbouwen in Waalwijk? De kans is groot dat u dan op het punt staat een architect in te schakelen. Voor u op zoek gaat naar een architectenbureau, lees dan eerst dit artikel. U leest er alles wat u maar wil weten over architecten én we geven u graag advies bij uw zoektocht naar een ervaren architect voor uw (ver)bouwproject in Waalwijk.

Waar heeft u een architect voor nodig?

Wanneer u plannen heeft om zelf een huis, kantoorpand of horecagelegenheid te gaan bouwen in Waalwijk óf u wilt een deel van uw huidige pand in Waalwijk aanpakken, dan is dit haast niet mogelijk zonder een goede architect. Een architect heeft ervaring met het ontwerpen en tekenen van gebouwen, maar is ook bekend met alle administratieve procedures die hierbij horen, zoals het regelen van de juiste vergunning. Daarnaast begeleidt de architect u ook tijdens het volledige bouwproces, zodat u zeker weet dat het eindresultaat volledig naar wens is.

Werkwijze

Wat is de werkwijze van een architect?

Architecten gaan meestal als volgt te werk:

 

De eerste stap is altijd een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek. Op basis van uw input krijgt de architect een goed beeld van uw plannen en kan hij of zij u vertellen of uw wensen haalbaar zijn. U komt erachter of u een klik heeft en wat de architect voor u kan betekenen. Ook ontvangt u een offerte op maat. Wanneer u met dit voorstel akkoord gaat, gaat de architect voor u aan de slag.

 

Een belangrijke fase is het vooronderzoek. In deze fase zal de architect de locatie bezoeken, het bestemmingsplan bekijken en het beschikbare budget beoordelen. Ook maakt hij een Programma van Eisen op en stelt hij de randvoorwaarden vast.

 

Wanneer alle informatie is verzameld, kan de architect starten met het Voorlopig Ontwerp (VO). Hij doet dit met een digitaal tekenprogramma, waarmee hij diverse soorten tekeningen kan maken, van bijvoorbeeld gevels, doorsnedes, details, situaties en plattegronden. Hierin probeert hij al uw wensen en ideeën mee te nemen en combineert hij deze met zijn eigen kennis en creativiteit.

 

Wanneer de architect tevreden is met het ontwerp, zal hij het u, meestal in een persoonlijke afspraak, presenteren. Een spannend moment! Vervolgens is het aan u om feedback te geven op het ontwerp. Deze feedback wordt door de architect verwerkt en zo komt u samen tot een Definitief Ontwerp (DO). Op basis van dit ontwerp vraagt het architectenbureau de omgevingsvergunning (voorheen vaak bouwvergunning genoemd) aan bij de gemeente Waalwijk. 

 

Het is tijd voor de bouwvoorbereiding. Samen met de constructeur bepaalt de architect de constructieopzet. Vervolgens wordt er begonnen met de aanbesteding: er wordt bij – meestal 2 of 3 – verschillende aannemers een offerte opgevraagd, waarna er een wordt gekozen. In overleg wordt er een startdatum bepaald.

 

Ook tijdens de bouwperiode is de architect nog steeds in beeld. Wanneer er bouwvergaderingen plaatsvinden, dan is de architect hier ook bij aanwezig. In deze vergaderingen wordt de voortgang van de bouw besproken en worden de afspraken vastgelegd. Ook voert de architect steeds controles uit om te zien of alles wordt uitgevoerd zoals afgesproken. Pas wanneer het resultaat helemaal naar uw wens is, zit het werk van de architect erop.

Kosten architect

De kosten van een architect zijn van diverse zaken afhankelijk. Elke bouwklus is immers maatwerk. Denk hierbij aan de omvang en de complexiteit van het project. Daarnaast heeft iedere architect zijn eigen manier om zijn tarief te berekenen. De een gaat uit van een vast uurtarief, de ander van een prijs per vierkante meter. Een andere gangbare berekening is een percentage van de prijs van het volledige bouwproject, wat meestal tussen de 7 en 12 procent ligt. Om erachter te komen wat de kosten zijn van uw specifieke (ver)bouwklus in Waalwijk, kunt u het beste een vrijblijvende kennismaking plannen met de architect van uw voorkeur.

Architectenbureau Waalwijk

Wanneer u plannen heeft om een huis te bouwen of verbouwen in Waalwijk, dan kunt u in zee gaan met en architect naar keuze. Deze hoeft niet per se in Waalwijk gevestigd te zijn, de meeste architecten werken immers door het hele land, en zelfs daarbuiten. Belangrijker is het dat u een goed gevoel heeft bij de architect en dat zijn of haar stijl bij u past.

 

Een ervaren architectenbureau uit Noord-Brabant is lab-R, gerund door architect Roel Wildervanck. lab-R is gevestigd in Breda en heeft al vele succesvolle bouwprojecten begeleid en uitgevoerd. Naast het ontwerp van de buitenkant van uw pand kunt u bij lab-R ook terecht voor uw interieur. Ook bij een verbouwing komt het interieur altijd aan bod. Architectenbureau lab-R denkt dan ook graag met u mee over lichtplannen, kleurgebruik, materialen en inrichting.

 

Bent u nieuwsgierig wat lab-R voor u kan betekenen? Aarzel dan niet en neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Architect eigenaar

ROEL WILDERVANCK

ARCHITECTENREGISTER:
registratienummer: 1.110201.002

OPLEIDINGEN:
2005-2010 | Fontys Hogescholen, Academie voor Architectuur en Stedenbouw | Tilburg
opleiding: architectuur | diploma 2010 | titel: Master of Architecture [MArch]

1998-2003 | Avans Hogescholen, Faculteit Sint Joost | Breda
opleiding: ruimtelijk ontwerpen | diploma 2003 | titel: Bachelor of Design [BDes]