Stadhuis Lelystad

ONDERWERP
In dienst van Ector Hoogstad Architecten heb ik gewerkt aan Stadhuis Lelystad. Bij dit project wordt deels het exterieur en het volledige interieur van stadhuis Lelystad gerenoveerd en opnieuw ingericht.

OPGAVE
In 1977 werd naar aanleiding van een prijsvraag Jan Hoogstad gevraagd het ontwerp te maken voor Stadhuis Lelystad.
Het ontwerp bestaat uit drie delen: een publieksgedeelte tussen een hoog kantoordeel en een lager bestuursdeel, samen onder een met lichtopeningen geperforeerd dak. Het geheel vormt een markant beeld dat sterk bijdraagt aan de identiteit van de nog groeiende stad zonder historie.
De drie delen kunnen als zelfstandige eenheden functioneren. Met het oog op veranderingen in de toekomst, moest het kantoorgedeelte flexibel in te delen zijn. Dit is bereikt door de installaties en bouwkundige elementen te structureren op een moduul van 183 centimeter en verhoogde vloeren aan te brengen.
Het stadhuis van de nieuwe gemeente Lelystad was duurzaam, ruimtelijk en toegankelijk. Met een energieverbruik dat slechts de helft bedroeg van vergelijkbare gebouwen, was het stadhuis begin jaren 80 een voorloper op het gebied van duurzaam bouwen. De hoge, ruime publiekshal en grote raadzaal, royale ruimten die pasten bij de trotse rol van de hoofdstad van de provincie, waren tegelijkertijd beschermend en menselijk vormgegeven door hun hellende daken en verfijnde detaillering. De inwoners van Lelystad werden uitgenodigd om het gebouw te bezoeken en gebruiken, doordat de binnenstraat met daaraan de publieksruimten naadloos aansloot op de straten en pleinen van het centrum.
Om het stadhuis ook de komende vijfentwintig jaar een duurzaam, ruimtelijk en toegankelijk middelpunt van de stad te laten zijn, wordt het gebouw grootschalig gerenoveerd.

Het stadhuis wordt toegankelijker dan ooit, met drie entrees die alle leiden naar de centrale hal. De nieuwe Westentree, een lichte en hoge hal, verwelkomt bezoekers recht tegenover Station Lelystad.

UITVOERING
Het huidige motto van de stad is: “Lelystad geeft lucht”. Dit komt tot uiting in het concept van de opgave waarbij de thema’s; ter land, ter zee en in de lucht in het interieur zijn opgenomen.
Door het vervangen van ramen, daken en alle gebouwinstallaties wordt het energieverbruik geminimaliseerd. Het glasoppervlakte in de atriumkap wordt drie keer zo groot, waardoor de daglichttoetreding en het uitzicht geoptimaliseerd worden, zonder dat het gebouw te sterk opwarmt. Karakteristieke ruimten zoals de raadzaal en een nieuwe trouwzaal en presentatiezaal worden gecombineerd met multifunctionele, flexibel ingerichte kantorenlandschappen. Hierdoor wordt de bezettingsgraad hoger: veel meer mensen gaan tegelijkertijd het gebouw gebruiken. Begroeide wanden en een mossedumdak op de bestuursvleugel brengen groen het gebouw in.
De onderste verdiepingen van de hoogbouw worden bij de hal getrokken, door het verwijderen van binnengevels en het creëren van nieuwe vides in de eerste verdiepingsvloer. Alle publieksdiensten van de gemeente krijgen een plek rondom de hal, in een klantcontactcentrum met alle mogelijke ontmoetingsplekken in de vorm van balies, paviljoens en spreekkamers. Door het combineren van het bedrijfsrestaurant met het vergadercentrum op de eerste verdieping, krijgt ook deze entresolverdieping de rol van multifunctionele ontmoetingsplek. De kantoorverdiepingen worden veranderd van cellen- en groepskantoren langs een middengang in open landschappen, ingericht met activiteit gerelateerde werkplekken. Door deze nieuwe, ruimtelijke inrichting, worden alle soorten van gebruik, van communicatie tot concentratie, optimaal gefaciliteerd.
Het stadhuis wordt toegankelijker dan ooit, met drie entrees die alle leiden naar de centrale hal en grote multifunctionele burgerzaal. De nieuwe Westentree, een lichte en hoge hal, verwelkomt bezoekers recht tegenover Station Lelystad. De hoofdentree aan het Stadhuisplein wordt voorzien van een nieuwe, uitnodigende luifel. Het gebruik van de nieuwe trouwzaal geeft het stadhuis ook een feestelijk karakter. Achter de gevel langs het Stadhuisplein komt horeca, waardoor het plein tot een aantrekkelijk ruimtelijk middelpunt van de stad kan uitgroeien.

Het project is halverwege 2011 opgeleverd.