lab-R
 
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis voor 4 karakters. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Modern huis met natuursteen. - lab-R
  • Plattegrond modern huis met natuursteen. - lab-R

familiehuis met natuurlijke materialen

Dit ontwerp is een voorbeeld hoe architectuur een sociaal-maatschappelijke rol kan vervullen.

 

ONDERWERP

Dit ontwerp is een studie voor een familiehuis met natuurlijke materialen. Het huis is vormgegeven op basis van de karaktereigenschappen van de bewoners:

Een man van 60 met een hobbykamer voor auto- en motorsport en een moeizame relatie met zijn dochter.
Zijn vrouw van 55 die gek is op haar 50 kanaries en haar kleinzoon.
Hun alleenstaande dochter van 30, een drukbezet zakenvrouw en verwoed natuurliefhebber.
Haar zoon van 10, een whizzkid die wordt opgevoed door zijn grootouders.

 

CONCEPT

Het huis is opgebouwd uit 3 woonlagen. Dit is duidelijk te zien door een lichte verschuiving van de gevels. Hiermee is elke verdieping van elkaar gescheiden. Deze scheiding verwijst naar de verschillende karakters. Daarnaast zijn alle woonlagen doorbroken door een lange wand. Hierdoor zijn samen met het trappenhuis alle verdiepingen met elkaar verbonden. Dit is een verwijzing naar de onderlinge relaties tussen de karakters.

 

UITWERKING

De onderste verdieping bevat de gezamenlijke woonkamer en keuken met uitzicht op de vogeltoren. Deze vogeltoren biedt plaats aan de 50 kanaries van de vrouw.

Vervolgens liggen op de middelste verdieping de hobbykamer van de man, de badkamer en slaapkamers. De hobbykamer is aan het einde van de overloop geplaatst. Daardoor komt de man altijd langs de trapopgang en slaapkamer van zijn dochter. Op deze manier wordt spontaan contact door de moeizame relatie met zijn dochter bevordert. De slaapkamers van de kleinzoon en zijn grootouders liggen aan de vogeltoren. Daardoor hebben ze allen uitzicht op hun geliefde huisdieren.

Op de bovenste verdieping ligt de leefruimte van de dochter die verwoed natuurliefhebber is. Hier kan zij zich terugtrekken. Deze woonlaag heeft wijds uitzicht over het omliggende bos. Bovendien is er zicht op de vogeltoren. Daarnaast verwijst de houten gevel subtiel naar een vogelspotters-toren. Wanneer je in de pantry staat kijk je door de kijksleuf naar buiten. Het geheel vormt een familiehuis met natuurlijke materialen dat de onderlinge relaties tussen de bewoners stimuleert.

Datum

28|05|2014

Categorie

Architectuur