lab-R
 

4 karakters 50 kanaries

Dit ontwerp is een voorbeeld hoe architectuur specifiek een sociaal-maatschappelijke rol kan vervullen.

 

ONDERWERP

Dit ontwerp is een studie van een huis voor 4 karakters en 50 kanaries vormgegeven op basis van de karakteristieke eigenschappen van de bewoners:

• een man van 60 met een voorliefde voor auto- en motorsport maar met een moeizame relatie met zijn dochter.
• zijn vrouw van 55 die gek is op haar 50 kanaries en haar kleinzoon.
• hun alleenstaande dochter van 30, drukbezet zakenvrouw en verwoed natuurliefhebber.
• haar kleinzoon van 10, whizzkid die wordt opgevoed door zijn grootouders.

 

CONCEPT

Het huis bestaat uit 3 woonlagen, elk duidelijk van elkaar gescheiden en verschillend georiënteerd. Dit verwijst naar de verschillende karakters. Alle woonlagen worden aaneengeregen door een wand die samen met het trappenhuis alle verdiepingen verbindt. Dit verwijst naar de onderlinge relaties tussen de karakters.

 

UITWERKING

De onderste laag bevat de gezamenlijke woonkamer en keuken met uitzicht op de vogeltoren. De vogeltoren biedt plaats aan de 50 kanaries van de vrouw des huizes.

Op de middelste laag bevinden zich de hobbykamer van de heer des huizes, de badkamer en slaapkamers. Gezien de moeizame relatie met zijn dochter is de hobbykamer zo geplaatst dat hij altijd langs de slaapkamer en trapopgang van haar komt om het contact te bevorderen. De slaapkamers van de kleinzoon en zijn grootouders zijn gelegen aan de vogeltoren zodat ze allen zicht hebben op hun geliefde huisdieren.

De bovenste laag is toebedeeld als leefruimte aan de dochter die verwoed natuurliefhebber is. Hier kan zij zich terugtrekken. Deze woonlaag heeft optimaal uitzicht over het omliggende bos en de vogeltoren. De houten gevel verwijst subtiel naar een vogelspotterstoren waarbij vanuit de pantry door de kijksleuf uitgekeken kan worden.

Datum

28|05|2014

Categorie

Architectuur