Villa Roosendaal

ONDERWERP

Villa Roosendaal is gebouwd op uitbreidingsplan “De Landerije” te Roosendaal. De wens van de opdrachtgever is een moderne levensloopbestendige woning met veel uitzicht op de tuin. In het ontwerp is zoveel mogelijk rekening gehouden met duurzame toepassingen.

CONCEPT

Op verzoek van de opdrachtgever is een duurzame levensloopbestendige woning ontwikkeld. Door gebruik te maken van zonnepanelen en een warmtepomp wordt het energieverbruik van fossiele brandstoffen geminimaliseerd. Er is gekozen voor eenvoudige vormgeving zonder overbodige details en zoveel mogelijk duurzame materialisering. Door een slimme oriëntatie en praktische indeling wordt optimaal wooncomfort nagestreeft. Zo zijn er twee boven elkaar liggende bergruimtes voorzien die indien nodig kunnen worden omgebouwd naar een lift. De gehele woning wordt daarmee rolstoeltoegankelijk.

SITUERING

De oriëntatie van de woning op het kavel houdt rekening met de stand van de zon. Voor optimale lichtinval en zonnewarmte zijn de meeste gevelopeningen gericht op het zuiden. Om warmteverlies te voorkomen zijn de noord- en oostgevels meer gesloten. De hoofdmassa is op de oostelijk gelegen straat georiënteerd met de monumentale entree en dubbele garage.

Door een slimme oriëntatie en praktische indeling wordt optimaal wooncomfort nagestreeft. Zo zijn er twee boven elkaar liggende bergruimtes voorzien die indien nodig kunnen worden omgebouwd naar een lift. De gehele woning wordt daarmee rolstoeltoegankelijk.

VERWEVING MET DE NATUUR

Er is een duidelijk onderscheid tussen hoofdmassa en ondergeschikte bouwdelen. Hierdoor ontstaan overgangsgebieden waardoor buitenruimte overgaat in binnenruimte. Dit komt het sterkst tot zijn recht bij de entree waarbij een dubbelhoge glazen gevel de overgang van buiten naar binnen vormt.

DUURZAAMHEID

Het ontwerp is zoveel mogelijk zelfvoorzienend uitgevoerd. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst en in de garage een warmtepomp. Het uitgangspunt is om zo weinig mogelijk van de gasvoorziening gebruik te maken. De binnenspouwbladen zijn uitgevoerd in duurzaam houtskeletbouw wat een hoge isolatiewaarde biedt. Bovendien zorgt houtskeletbouw voor een korte bouwtijd. De wandopeningen zijn uitgevoerd in hoogwaardige en onderhoudsarme kunststof kozijnen.

MET DANK AAN

Janssen-Bouw