Verlicht Beton

Dit project is een inzending voor de ideeĆ«nprijsvraag, In de kiem gescoord – Beton voor de natuur, van het Beton & Cement Centrum.

ONDERWERP
Presenteer een ontwerp waarbij de toepassing van beton bijdraagt aan natuurbeleving, -ontwikkeling en/of bescherming.

CONCEPT
Verlicht Beton is een lichtpaviljoen opgebouwd uit een innovatief ontworpen betonsteen die licht doorlaat maar geen inkijk biedt.

Het lichtpaviljoen is een plek voor beleving in de vrije natuur. Het biedt een serene ruimte met sacraal licht dat elk jaargetijde, elk uur en bij elk weertype steeds weer verandert van kleur, intensiteit en lichtval. Het lichtpaviljoen is de uitgesproken plek om het licht in de natuur iedere keer op een andere manier te ervaren, een plek om te mediteren, rusten of schuilen.

Het lichtpaviljoen is een plek voor beleving in de vrije natuur. Het biedt een serene ruimte met sacraal licht dat elk jaargetijde, elk uur en bij elk weertype steeds weer verandert van kleur, intensiteit en lichtval.

UITWERKING
De betonsteen is gemaakt door middel van een innovatieve productiewijze waarbij niet lossende vormen kunnen worden geconstrueerd. Er wordt gebruik gemaakt van een polystyreen vorm die wordt ingegoten in beton en na uitharding met een oplosmiddel wordt opgelost. Hierdoor is het mogelijk om een monolitische vorm te maken waarbij licht de hoek om kaatst.

Voor- en achterzijde van de betonsteen zijn verschillend. Door de betonsteen met beide zijden te verwerken in de gevels is elk aanzicht van het paviljoen anders.

De betonsteen is als modulair element te gebruiken om bijvoorbeeld het lichtpaviljoen op te bouwen. Uiteraard leent deze betonsteen zich ook voor andere doeleinden waarbij lichtinval zonder inkijk een vereiste is.