ROC Europaboulevard

ONDERWERP
In dienst van Ector Hoogstad Architecten heb ik meegewerkt aan de nieuwbouw en het interieur van ROC Vakcollege Europaboulevard te Amsterdam.

OPGAVE
Ontwerp voor een nieuw ROC Vakcollege aan de Kop Zuidas te Amsterdam.

UITVOERING
Uitgangspunt voor het ontwerp was een community college, een onderwijsinstelling die een drempelloze verbinding heeft met haar omgeving.
Concreet betekent dit dat de voorzieningen van de onderwijsinstelling met haar samenwerkende partners mede zijn afgestemd op de behoeften van de buurt/omgeving: niet alleen de ingeschreven onderwijsdeelnemers, maar ook de buurtbewoners kunnen zonder belemmering gebruik maken van de voorzieningen.

Door het gebouw te verdelen in een middenzone voor privacy en een gevelzone met etalagefunctie, creëren we een indeling die specifiek is waar nodig en flexibel waar mogelijk.

Door toevoeging van een transparante passage met entreezone worden de twee kavels langs de Europaboulevard aaneengeregen tot een langgerekt gebouw. Hierin worden de MBO-opleidingen gevestigd. In de plint komen voorzieningen die een relatie hebben met de opleidingen, zoals een sportwinkel en een café-restaurant. Onder het gebouw ligt een parkeergarage.
De verschillende opleidingen en buurtvoorzieningen stellen elk hun eigen eisen aan zichtbaarheid, toegankelijkheid, privacy en veiligheid. Door het gebouw te verdelen in een middenzone voor privacy en een gevelzone met etalagefunctie, creëren we een indeling die specifiek is waar nodig en flexibel waar mogelijk. Algemene en bijzondere ruimten wisselen elkaar af. Variatie in ligging en toegankelijkheid – dicht bij de ingang of wat meer besloten – biedt een wereld aan verschillende sferen.
De transparante passage markeert de ingang en biedt doorgang tot het kleinere gebouw erachter. Hierin wordt de VMBO-opleiding horeca gehuisvest.
De oefenrestaurants zijn uitnodigend langs de gevel geplaatst. Een luchtbrug verbindt beide gebouwen.
De keuze om integraal onderdeel uit te maken van de samenleving is vertaald naar een harmonieuze inpassing van het gebouw in zijn omgeving.
Het werkt twee kanten op. Leren in de praktijk wordt op deze manier gemakkelijker en de school geeft iets terug aan de buurt.

Kijk hier voor een film-impressie