Herontwikkeling bibliotheek Breda

ONDERWERP

Op uitnodiging van Bureau Bouwservice heeft lab-R gewerkt aan de herontwikkeling van de voormalige bibliotheek aan de Dr. Struyckenstraat te Breda. De wens van de opdrachtgever is om in dit gebouw 14 kamers voor studentenhuisvesting te realiseren.

CONCEPT

Het gebouw bestaat momenteel uit één grote ruimte. Voor de herontwikkeling tot studentenhuisvesting wordt een compleet nieuwe indeling gemaakt. De bestaande entree blijft maar de kamers worden verdeeld over twee clusters met elk een eigen toegangsdeur in de hal. Hierdoor kan aan eenvoudige regelgeving voor de brandveiligheid worden voldaan.

UITWERKING

De bestaande entree krijgt een warmere uitstraling door houten gevelbekleding. Voor de eenheid met het gebouw worden de houten accenten doorgezet over alle boeiborden. In de gevel worden extra raamopeningen gezaagd om elke kamer een eigen raam te geven voor daglichttoetreding. Omdat de bestaande baksteengevel hierdoor wordt aangetast is ervoor gekozen om de gevel te stucen zodat er terug een geheel ontstaat. Bovendien wordt de gevel geïsoleerd. In de neggen van de ramen worden kleuraccenten aangebracht voor een speels gevelbeeld. De studentenkamers liggen aan weerszijden van een middengang die voor de ontsluiting zorgt. Elke kamer heeft een eigen wastafel. De keuken en sanitaire voorzieningen zijn gezamenlijk per cluster.